Logotyp - Historium

I Historium blir det omöjliga möjligt

Öland är fantastiskt! Mest förstås, under sommarmånaderna. Strålande sol, salta bad, storslagen natur och för dem som inte nöjer sig med detta också ett brett nöjesutbud. Från och med våren 1991 erbjudes en mera kulturellt inriktad inledning på Ölandsbesöket. Då öppnades Historium, som är Träffpunkt Ölands, senaste nytillskott. En superattraktion som bara den är värd en tur till Färjestaden!

Vad är Historium?

Det är en utställning om Ölands inte alltid så lugna och fridfulla historia från stenålder till nutid, en annorlunda och mycket spännande utställning. Där blir det omöjliga med multimediateknikens hjälp möjligt. Vad sägs exempelvis om ett samtal bakåt i tiden på bildtelefon till Gustav Vasa eller någon av övriga svenska regenter med öländsk anknytning såsom

Själv valde jag Karl X Gustaf, som när jag ringde upp befann sig på Ottenby kungsgård i färd med att bygga den långa muren från kust till kust för att stänga in sina rådjur och hjortar. Tack vare att han ordnat med flyttning till sin mobila fält-telefon kunde vi ändå talas vid en stund.

Borgholms slottsruin
Borgholms slottsruin...

En resa genom tiden

Ett besök på Historium inleds med vad som enligt projektören i Göteborg, är det mest bestyckade audiovisuella rummet i Sverige. Med hjälp av 14 projektorer, en laserkanon och sju-kanalig stereo får besökarna under en 12 minuter lång resa genom tiden de historiska sammanhangen klara för sig.

När bildspelet är slut öppnas en dörr till själva utställningslokalen. Innanför dörren till vänster sitter två nästan omänskligt mänskliga vaxdockor på huk. Till höger hörs en stenmejsels knackningar mot ett stenblock. Det är två vikingar som till ackompanjemang av kraxande korpar arbetar med runor. Lite längre fram sitter blomsterkungen Carl von Linné på dasset vid Resmo prästgård under sin öländska resa 1741 på uppdrag av rikets ständer plitandes på ett ark. Strax intill pågår mässa i den välbesökta medeltida kyrkan. Samtidigt går en bit därifrån dansken till attack mot Borgholms slott. Det är mycket som händer och mycket att se.

Fem miljoner

Med den här utställningen vill vi ge ett smakprov på allt som finns att uppleva på Öland och aktivera så många som möjligt av våra besökare till fortsatta utflykter i tid och rum säger turistchefen. Vi vänder oss till alla människor - ölänningar och turister, gamla och unga. Även föreningar, kurser och konferenser är välkomna att utnyttja den kunskap som utställningen förmedlar.

Träffpunkt Öland invigdes 1984 och redan året därpå väcktes för första gången tanken på en utbyggnad i form av en kulturhistorisk utställning. Men planerna kolliderade med den rådande museidebatten och fick därför läggas i malpåse. Så här med facit i hand kan konstateras, att det var bäst som skedde. Ty den verklighet som nu realiserats överträffar vida de ursprungliga utbyggnadsplanerna. Totalt har fem miljoner kronor investerats.

© 2007 Ur Telejournalen