Tidning 16_09 / Kultur / HAN GÅR 48 OCH ETT HALVT ÅR BAKÅT I TIDEN  

Måndag
31 augusti 2015

Han går 48 och ett halvt år bakåt i tiden

Martin Ellborg

Martin Ellborg ska spela baby i pjäsen "Lilla babyns hemliga liv". Foto: Johan Hermansson

Skådespelaren Martin Ellborg är 50 år. Men i sin nästa pjäs på Byteatern ska han spela en 18 månaders baby för barn i åldern tre till fem år. Han har aldrig tidigare spelat för en sådan publik och säger att det är en stor utmaning.

– Många skulle nog fnysa åt mig. Att jag som 50-åring ska spela baby för småbarn. ”Är det verkligen toppen av din karriär?” Men jag skulle nog säga att det faktiskt är det. Det finns inte mycket som slår att få se de här barnens reaktioner och känslor.
Pjäsen heter ”Lilla babyns hemliga liv” och är specialskriven för Byteatern av Ulf Nilsson. Den handlar om en 18 månaders baby och dess liv. Babyn är precis på väg in i språkets värld och kan bara sju ord. Martin Ellborg beskriver pjäsen som en dramatiserad och visualiserad pekbok.

Väl förberedd

– Regissören frågade mig allvarligt om jag verkligen kunde tänka mig att spela en 18 månaders baby. Det var först då jag började fundera. Vad fan menade han med det? Men jag såg det bara som en utmaning, säger Martin.
Och han är väl förberedd. Han har själv barn i den åldern vilket har hjälpt till att gå in i rollen. Men mest har han gjort egna associationer från sitt eget liv när han tänkt tillbaka. Dessutom har han gjort research på internet genom att titta på videor på bebisar i just den åldern. Bara för att kolla in deras rörelsemönster.

Turné runt om i länet

– Min fru sa att det kan se konstigt ut att söka på barn på nätet. Vilket jag kunde hålla med om, säger Martin och skrattar.
”Lilla babyns hemliga liv” kommer att spelas på Byteatern i cirka tre veckor. Efter det blir det en turné runt om i länet. Martin berättar att alla femåringar i kommunen kommer att få se pjäsen och totalt kommer den att visas för ungefär 2 000 barn i den åldern, bara i Kalmar.

torsdag 12 mars 2009 13:51
Johan Hermansson
Johan Hermansson
jh22km@student.hik.se
Konsten ar dod huvudbild.jpg

”Portmonän är oerhört begränsad”

- Landstinget skriver en budget som vi sedan inte kan påverka. Det säger Maria Agestam som är Områdesansvarig för Kultur och Design på Kalmars regionförbund.


Teatergalleriet på Olof Palmes gata

Teatergalleriet fyller 25 och blickar framåt

I början av året ställde ett par yngre konstnärer ut. Det var en av tankarna i galleriets program för 25-årsjubileumet i år.
– Vi blickar framåt, säger gallerivärd Bo Holstensson.


konstnärer i kalmar huvudbild.jpg

Kollektiv konst ger det gamla epidemisjukhuset ett uppsving

Mitt ute på Lindö ligger en ensam tegelbyggnad undandold Kalmar stads bebyggelse. Det känns som att kliva hundra år tillbaka i tiden när jag öppnar den gnälliga grinden och vandrar uppför trappan.


Hissen, klaustrofobens våta mardröm

Med ett skarpt ljud, som närmast kan beskrivas som om två 20 tons grävmaskiner kolliderade, får resan ett abrupt slut. Hissen stannar och ett mindre ljusdisko utspelar sig på knappsatsen.


© REC 2009 Ansvarig utgivare: Maria Kanje