Tidning 05_10 / Intervjuer / ”JAG VILL INTE SKAPA NÅGRA TANTKLÄDER”  

Måndag
5 oktober 2015

”Jag vill inte skapa några tantkläder”

Klädskaparen Lena Danielsson

Kläddesignern Lena Danielsson. Foto: Sofia Frising

Hon var banktjänstemannen som aldrig hade en tanke på att bli kläddesigner förrän hon blev tjock. Lena Danielsson, 62 år, är nu en hårt arbetande kläddesigner på heltid.

- Jag inspireras av mycket enkla grejer. Till exempel att titta på fruset vatten under en bro. I vattnet kan jag se kinesiska tecken eller växtlighet. Det är svårt att förklara men jag kan hitta inspiration nästan var som helst. Om man tänker sig en sökare på en kamera så letar jag fram det jag vill ha av det lilla i det stora, säger Lena.
När Lena var liten ville hon inte ha kläder sydda av sin mamma, hon ville bara ha köpekläder. Men Lenas inställning till köpekläder ändrades när storleken på kroppen ökade. Efter att ha jobbat 24 år på bank och 3 år som vd för hemslöjden i Kalmar hade Lena ökat mycket i vikt.
- Det var svårt för mig att hitta kläder. Det fanns bara tantkläder i större storlekar. Jag kände mig inte som en tant så varför skulle jag klä mig som en? Då började jag sy mina egna kläder istället.
Lena öppnade sin butik i Kalmar 1994. I september varje år har Lena visningar i samband med Nybro konstrunda.
- Jag vill att mina visningar ska placera sig på en spik i minnet hos folk. Jag vill inte ha modeller som går fram och tillbaka och ser tråkiga ut. Mina visningar ska vara annorlunda. Det finns inget bäst före datum på mina kläder.
Björn Ranelid, Babben Larsson och Gunilla Dahlgren är några av dem som har medverkat i Lenas visningar genom att bland annat läsa ur sina egna böcker medan modeller visar upp Lenas kläder.
- Jag har lärt mig att se kreativa möjligheter i allt och det tror jag är vikigt om man ska lyckas in en sådan här bransch.

 

torsdag 28 januari 2010 15:16
Sofia Frising
sf22dk@student.lnu.se
Berit Sinnermark

Berit skapar collage som berör

Berit Sinnermark, 58 år, jobbar som specialpedagog på en särskola på vardagarna. På helgerna och loven är hon en konstnär som skapar collagefigurer, foto och text i egen design.


chokladask

Ullas magiska bönor

När Christopher Columbus kom tillbaka till Europa hade han med sig en lite kakaoböna. Denna lilla böna blev under lång tid förknippad med gudomlighet och något som bara dem mest privilegierade kunde njuta av. Idag ser det givetvis inte ut så längre. Men det finns stora skillnader och en sann chokladälskare nöjer sig bara med det bästa. Ulla är en av dem.


Klädskaparen Lena Danielsson

”Jag vill inte skapa några tantkläder”

Hon var banktjänstemannen som aldrig hade en tanke på att bli kläddesigner förrän hon blev tjock. Lena Danielsson, 62 år, är nu en hårt arbetande kläddesigner på heltid.


Hiphopdans

Från drömmar om Småstjärnorna till att bli danslärare

Sofia Flobrant började dansa sent, som 14-åring tog hon sina första kurser i hiphop på Dansinstitutet i Kalmar. Idag är hon lärare i de kurserna.


Ansvarig utgivare Maria Kanje